Nick Veasey és a röntgen

| Címkék: röntgenkép profi fotós nick veasey különleges technikák | 2011.01.30. 23:12

 Nick Veasey 1962-ben született Londonban. Eleinte reklám fotózással foglalkozott, majd egy TV-show reklamkampánya miatt kezdett el érdeklődni a röntgen-fotózás iránt.  Ez 20 éve volt, azóta csak ezzel a technikával készít képeket. Munkássága során több mint 3000 képet készített már mindennapi használati tárgyakról. De portfóliójában szinte bármit megtalálunk, a legapróbb bogaraktól kezdve egy Boeing 777-esig.  

 

 

Stúdióját egy korábbi katonai bázison rendezte be, oly módon ,hogy mind magát, mind a vele dolgozó asszisztenseit megvédje a káros radioaktív sugárzástól, mely a módszer kikerülhetetlen velejárója. A megrendelői közt megtaláljuk a BMW-t, a Nike-ot, a Levi's-t vagy a Porsche-t. A világ számos országában kiállították már képeit. 

Ugyanazzal a módszerrel készülnek a képei mint a hagyományos korházi felvételek, csak éppen sokkal erősebb röntgengépeket használ. A stúdiójában 3 különböző erejű készülékkel dolgozik. Szerinte ez olyan, mint amikor egy hagyományos fotós 3 különböző objektívet használn fotózáskor, mivel minden témához más objektív passzol. Ő más erősségű gépet használ például virágok és rovarok fotózásához, és megint más erősségűt fámből készült tárgyakhoz.

 
 
 
 
 

 Munkája során rendkívül nagy sugárzásnak lenne kitéve, ezért mikor maguk a képek készülnek ő nincs a gépek közelében. A gépek egyik tulajdonsága, hogy minél közelebb van a téma, annál élesebb és részletgazdagabb kép készíthető, így legtöbbször szétszedi a témát darabjaira, majd ezeket a darabokat külön-külön lefotózza, majd az igy készült darabokat Photoshop segítségével rakja össze újra. A Boeing-ról készült kép például tobb mint 500, 43*35-ös filmkockából lett összerakva, a gép alkatrészeit pedig egyenként küldték el neki. És tekintve hogy egy ilyen negatív 12 fontba kerül elég költséges az eljárás. Az említett kép a repülőröl a bostoni Logan reptér megrendelésére készült, és jelenleg is az egyik ottani hangár falán van "kiállítva". 

 
 
 
 
 
Külön érdekesség ahogy az embereket ábrázoló képek készülnek. Mivel a berendezései a hagyományos gépeknél erősebbek, így a sugárzásuk is jóval nagyobb, nem készülhet kép élő emberről. Viszont orvosi-csontvázakat sem használhat, mert azok dróttal és csavarokkal vannak ősszerakva, így azok a kész képen is láthatóak lennének. Ezért valódi csontvázakat használ, amiket egy speciális gumiruhába bujtat, vagy pedig  holttesteket, melyeknél még nem állt be a hullamerevség. "Ez az eljárás igen kellemetlen szagokkal jár és hátborzongató, de az elkészült képek rendkívül különlegesek." mondja ezt egy vele készült interjúban.

 

 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://photozone.blog.hu/api/trackback/id/tr972626517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása